ZX Spectrum won't load

RWAP
Site Admin
Posts: 1231
Joined: Thu May 08, 2008 7:42 am
Location: Stoke-on-Trent, UK
Contact:

Re: ZX Spectrum won't load

Post by RWAP » Thu Feb 16, 2017 8:34 am

gozzo wrote:i assume the power supply you are using is ok and up to at least 8v,..and correct polarity?
Yes it is worth checking that hte Spectrum works at least - press a key after turning it on and hold it down - you should hear clicking as the Spectrum repeats the key.....

ZX82
Posts: 5
Joined: Sun Jan 22, 2017 3:42 pm

Re: ZX Spectrum won't load

Post by ZX82 » Thu Feb 16, 2017 8:43 pm

Yes, I heard clicking, The problem is my video feed, how do I fix that?

Thanks for the power check, and most of all thanks for actually listening to me.

User avatar
1024MAK
Posts: 1768
Joined: Mon Sep 26, 2011 9:56 am
Location: Looking forward to summer in Somerset, UK...

Re: ZX Spectrum won't load

Post by 1024MAK » Thu Feb 16, 2017 10:26 pm

Are you having problems with both of your Spectrums, or just one of them?

Do you have more than one TV to try? Some TVs work okay, others will just ignore the video signal from the Spectrum.
What type of TV(s) (LCD / CRT) and make and model, have you tried?

On the computers you are having problems, can you please post a picture of the area of the Spectrum's printed circuit board where the modulator is (the modulator is the silver metal box that has the RF/UHF TV output socket on it). A top view and also a view of the side that has the wires to it.

Do you have, or have access to a digital multimeter?

Mark

gozzo
Posts: 444
Joined: Fri Jul 08, 2011 7:52 pm

Re: ZX Spectrum won't load

Post by gozzo » Thu Feb 16, 2017 10:34 pm

and open the lid of the modulator and post a pic of its innards...

ZX82
Posts: 5
Joined: Sun Jan 22, 2017 3:42 pm

Re: ZX Spectrum won't load

Post by ZX82 » Sun Feb 19, 2017 9:00 pm

My TV is a Technika 22'' LCD TV. Product Code TX22D14BTCDG963

EDIT: I having a problem on both of them.


Thanks for the help.

User avatar
amigaman07
Posts: 35
Joined: Thu May 04, 2017 5:34 am
Location: Newcastle Australia

Re: ZX Spectrum won't load

Post by amigaman07 » Thu May 11, 2017 11:53 am

Hi all.

By "Model 2", I think he is referring to the 48k+ (Plastic Keys) :o

Hi "ZX82".

I would Plug the Power Supply into the Spectrum, and Turn on the Power Supply.

Pick the Computer Up, and Listen to the Speaker Underneath, If you hear a Constant BUZZ, she is Powered ON ! :P

Next, connect your RF Out to AV1 or AV2 on your Modern TV, Select AV1 or AV2 with your TV Remote. If you get a Picture, she has been AV MOD'ed. :shock:

No Picture, you may need to Tune on your TV, using Standard Old RF methods, and use a Good RF Lead from Commodore 64, SEGA MEGADRIVE 1, ATARI 2600, all will Work. Try a few, as yours could be CACTUS! :(

If you still get Nothing, could be DEAD or Dying Zeddy! :(

Darren in OZ

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest