ZX Spectrum won't load

ZX82
Posts: 5
Joined: Sun Jan 22, 2017 3:42 pm

ZX Spectrum won't load

Post by ZX82 » Mon Feb 13, 2017 9:21 pm

Hello, My ZX Spectrum (2 of them) won't load and I can't tune in. Even after doing the SCART trick on one. and buying a second one on Gumtree and also buying a ZX Spectrum power brick, Any help appreciated. Thanks.

gozzo
Posts: 444
Joined: Fri Jul 08, 2011 7:52 pm

Re: ZX Spectrum won't load

Post by gozzo » Tue Feb 14, 2017 2:01 am

scart trick? what scart trick? how are you connecting them to the tv? uhf rf? composite - if so have they actually been composite modded? what model spectrum?

ZX82
Posts: 5
Joined: Sun Jan 22, 2017 3:42 pm

Re: ZX Spectrum won't load

Post by ZX82 » Tue Feb 14, 2017 9:16 am

Model 2. The scart trick is to cut 2 wires and put in a new one which replaces it from RF to Scart. The first one is connected via that scart trick. The second one is just the average RF which I can't tune in to. It just comes up blank all channels that the ZX Spectrum is on. Any help that you can give will be greatly appericated. Thanks

EDIT: Only the first one has been SCART modded. The one that I bought from Gumtree is standard RF.

User avatar
1024MAK
Posts: 1768
Joined: Mon Sep 26, 2011 9:56 am
Location: Looking forward to summer in Somerset, UK...

Re: ZX Spectrum won't load

Post by 1024MAK » Wed Feb 15, 2017 12:40 am

Do you mean ZX Spectrum 128+2 model with built in cassette deck? What does the text on the PSU say? (This tells us which +2 model it is).

Or do you mean another model? Or are you referring to the board issue number?

Mark

gozzo
Posts: 444
Joined: Fri Jul 08, 2011 7:52 pm

Re: ZX Spectrum won't load

Post by gozzo » Wed Feb 15, 2017 1:03 am

hmm, thats a composite mod, not necessarily scart. are you connecting to a scart socket with a rca to scart adapter? . i say again what exact model of spectrums...

gozzo
Posts: 444
Joined: Fri Jul 08, 2011 7:52 pm

Re: ZX Spectrum won't load

Post by gozzo » Wed Feb 15, 2017 1:06 am

many modern tvs cannot tune to the rf signal produced by the spectrum, so not surprised at that...

ZX82
Posts: 5
Joined: Sun Jan 22, 2017 3:42 pm

Re: ZX Spectrum won't load

Post by ZX82 » Wed Feb 15, 2017 10:01 am

Then how would you get it to work with a modern TV?

EDIT: 48k Spectrum Model 2 is the version I have got.

gozzo
Posts: 444
Joined: Fri Jul 08, 2011 7:52 pm

Re: ZX Spectrum won't load

Post by gozzo » Thu Feb 16, 2017 1:57 am

easiest way to get it to work is a composite mod!

gozzo
Posts: 444
Joined: Fri Jul 08, 2011 7:52 pm

Re: ZX Spectrum won't load

Post by gozzo » Thu Feb 16, 2017 2:01 am

if by model 2 you mean issue 2, these can have poor 'yellowish' pictures, may need adjustment of the 2 variable resistors...
there are details on the 'net about various ways of doing a composite mod, some totally empty the modulator can which is unnecessary, easiest is a wire link from modulator input to the phono centre contact, disconnecting the 47 ohm resistor originally connected to it, but the dc level is fairly high which may be trouble with some tvs, best to wire a 100uf 10v or more capacitor in series with it..sounds like you already did this (?) with one of them, but you had no results???? how exactly did you do it and how is it connected to the tv? you said cut 2 wires? and link one? presumably as described above, disconnecting the 47 ohm resistor....but what was the other one? you could try fitting a capacitor in series.... as i said 'some' tvs dont like the high dc level of the directly done output..

gozzo
Posts: 444
Joined: Fri Jul 08, 2011 7:52 pm

Re: ZX Spectrum won't load

Post by gozzo » Thu Feb 16, 2017 2:06 am

i assume the power supply you are using is ok and up to at least 8v,..and correct polarity?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest