ZXmore - questions and answers (FAQ)

Any discussions related to the creation of new hardware or software for the ZX80 or ZX81
User avatar
PokeMon
Posts: 2225
Joined: Sat Sep 17, 2011 6:48 pm

Re: ZXmore - questions and answers (FAQ)

Post by PokeMon » Wed Feb 10, 2016 2:15 pm

Hmmm - how can say it boots okay if you don't have a start screen ? :shock:
I have to think further what it could be.
Do all other 7 positions bring a "K" cursor ?
Did you try an update ? Not recommended now, just to know what could have happen.

User avatar
PokeMon
Posts: 2225
Joined: Sat Sep 17, 2011 6:48 pm

Re: ZXmore - questions and answers (FAQ)

Post by PokeMon » Wed Feb 10, 2016 7:59 pm

One additional question - do you use NTSC ?
Have you set jumper J13 ?

User avatar
PokeMon
Posts: 2225
Joined: Sat Sep 17, 2011 6:48 pm

Re: ZXmore - questions and answers (FAQ)

Post by PokeMon » Wed Feb 10, 2016 9:51 pm

vk5hbl wrote:
RWAP wrote:I may be wrong, but what else were you expecting to see, until you load some software onto the machine?
I thought it should show this screen in at least position 0?
Image

Cheers
Darren
Didn't you take this picture yourself ?
It is published under the same account as your other pictures.
This would be the correct start screen for instance 0 - maybe we have just different ideas what the start screen should show.
If you took the picture above it seems to be in a working condition in instance 0.
There is no cursor in instance 0 as this is a control software only which deals with switching between instances and USB service routines for LOAD/SAVE.

vk5hbl
Posts: 6
Joined: Sat Feb 06, 2016 1:43 pm

Re: ZXmore - questions and answers (FAQ)

Post by vk5hbl » Thu Feb 11, 2016 12:16 pm

PokeMon wrote:
vk5hbl wrote:
RWAP wrote:I may be wrong, but what else were you expecting to see, until you load some software onto the machine?
I thought it should show this screen in at least position 0?
Image

Cheers
Darren
Didn't you take this picture yourself ?
It is published under the same account as your other pictures.
This would be the correct start screen for instance 0 - maybe we have just different ideas what the start screen should show.
If you took the picture above it seems to be in a working condition in instance 0.
There is no cursor in instance 0 as this is a control software only which deals with switching between instances and USB service routines for LOAD/SAVE.
Picture is a copy from another post demonstrating my problem, I am not seeing this in position 0 , only seeing k prompt with IC22 and IC24 out.

vk5hbl
Posts: 6
Joined: Sat Feb 06, 2016 1:43 pm

Re: ZXmore - questions and answers (FAQ)

Post by vk5hbl » Thu Feb 11, 2016 12:17 pm

PokeMon wrote:One additional question - do you use NTSC ?
Have you set jumper J13 ?
I am using PAL J13 is off

vk5hbl
Posts: 6
Joined: Sat Feb 06, 2016 1:43 pm

Re: ZXmore - questions and answers (FAQ)

Post by vk5hbl » Thu Feb 11, 2016 12:18 pm

PokeMon wrote:Hmmm - how can say it boots okay if you don't have a start screen ? :shock:
I have to think further what it could be.
Do all other 7 positions bring a "K" cursor ?
Did you try an update ? Not recommended now, just to know what could have happen.
Yes all 7 positions bring up the k prompt with IC22 and 24 in the pcb or removed.
and no i haven't done an update, it is as received from you.
Purchached via sellmyretro 15/01/2016

User avatar
1024MAK
Posts: 2151
Joined: Mon Sep 26, 2011 10:56 am
Location: Looking forward to summer in Somerset, UK...

Re: ZXmore - questions and answers (FAQ)

Post by 1024MAK » Thu Feb 11, 2016 3:08 pm

PokeMon wrote:The release 0.9 is stable now
PokeMon wrote:Default config is now ZX81 for instance 1-5 and ZX80 for instance 6-7 while control software resides in instance 0. ZX81 is started with 8k ROM and 56k RAM while RAMTOP is fixed to $8000 as same as with 16k RAM pack.
Are you seeing ZX80 mode in positions 6 and 7, or ZX81 mode for all positions? Or if you have a later release, ZX80 is just in position 7 I think.

To test use a ZX81 keyword...

Mark

User avatar
PokeMon
Posts: 2225
Joined: Sat Sep 17, 2011 6:48 pm

Re: ZXmore - questions and answers (FAQ)

Post by PokeMon » Thu Feb 11, 2016 5:55 pm

vk5hbl wrote:Picture is a copy from another post demonstrating my problem, I am not seeing this in position 0 , only seeing k prompt with IC22 and IC24 out.
This is strange. The led is off in position 0, isn't it ? Can you enter a program in instance 0 like >10 PRINT "SOMETHING"< ?
Can you measure voltage level at pin 1, pin 2 and pin 30 of the EPROM (IC4) ? Should be around 2V or higher (depending on LED used as pullup).
Are you able to program the Flash EPROM SST39SF040 by owning an EPROM programmer ?

dessony
Posts: 187
Joined: Tue Oct 29, 2013 2:26 pm
Location: Indiana, USA

Re: ZXmore - questions and answers (FAQ)

Post by dessony » Sat Feb 13, 2016 9:41 pm

Pokémon,

I tried to pm a message to you. But that area wont let me attach a file to a message. I have no choice. :cry:

Dessony
Attachments
ZXmore_Pixs_2.zip
Resistors & Diodes Pix 2
(356.17 KiB) Downloaded 45 times
ZXmore_Pixs_1.zip
Resistors & Diodes Pix 1
(342.01 KiB) Downloaded 38 times
ZXmore Listing 1 02_13_2016.docx
Resistors & Diodes Placements
(12.94 KiB) Downloaded 42 times

User avatar
PokeMon
Posts: 2225
Joined: Sat Sep 17, 2011 6:48 pm

Re: ZXmore - questions and answers (FAQ)

Post by PokeMon » Sat Feb 13, 2016 10:07 pm

Sorry that you made so much homework - this was not planned. You don't have to pickup the values from schematics.
The manual is also attached at the listing on sellmyretro where you bought this device.
You should find the construction manual including the listed parts (position printed on board silk print) here in this posting with a download link:

http://sinclairzxworld.com/viewtopic.ph ... 907#p18907

There are also more hints needed during construction and first powering up.
If you have further questions please feel free to ask here. ;)

Post Reply