NOOO.. My just arrived TS 1500 is flakey!

Discussions about Sinclair ZX80 and ZX81 Hardware
diskman
Posts: 20
Joined: Tue Apr 02, 2019 9:23 pm

NOOO.. My just arrived TS 1500 is flakey!

Post by diskman »

I purchased a "Tested and working" Timex 1500 complete "kit" off eBay. It arrived today! WooHoo! Unfortunately the 1500 tries to boot but it displays thin lines and never boots up completely. Tested the PS and TV hookup with a known working TS 1000 just fine..

Pulled the cover and other then one keyboard cable broken a little bit, I didn't see any obvious damage to the system. Hoping it was just a loose I.C. I could re-seat.

Anywho, the 2020 Tape drive works and I have everything except for the wall-wart for the 2020 drive. Works on batteries tho.

Pic of failing bootup.. sigh.

Any quick ideas? I contacted the seller and expressed my concern about this "MINT Working computer"..

Image
User avatar
1024MAK
Posts: 3167
Joined: Mon Sep 26, 2011 10:56 am
Location: Looking forward to summer in Somerset, UK...

Re: NOOO.. My just arrived TS 1500 is flakey!

Post by 1024MAK »

If it was advertised as working, ask the seller for a partial refund (I’m assuming you want to keep it and the other bits).

Mark
User avatar
TMAOne
Posts: 182
Joined: Thu Aug 16, 2012 6:56 pm
Location: Waterloo, Ontario, Canada

Re: NOOO.. My just arrived TS 1500 is flakey!

Post by TMAOne »

I recently discovered a power supply in with my ZX81 stuff that was capable of running a bare bones ZX81, but was not up to the job of a ZX81 with memory pack. Screen puke of various description. (Tossed it out of there of course.) Try another power supply unit, just in case.
diskman
Posts: 20
Joined: Tue Apr 02, 2019 9:23 pm

Re: NOOO.. My just arrived TS 1500 is flakey!

Post by diskman »

Got a hold of the seller.. Seems to be concerned and willing to work with me.

I tried another power supply from my working 1000 system that works with the RAMPAK. Same issue. Scrambled video.

Don't know what I will do. On one hand; I have the complete setup for a 1500 with 2020 and manuals, tapes and all the training guides the bundle originally came with. Even an ERATTA update for the 1500. lol.

Image

Im sure I will just keep the kit and work something out with the seller. Will have to keep my eyes open for another 1500 eventually.

Or maybe entertain offers here?? :geek:
Lardo Boffin
Posts: 1298
Joined: Sat Nov 26, 2016 2:42 am

Re: NOOO.. My just arrived TS 1500 is flakey!

Post by Lardo Boffin »

If you are in the UK Mutant Caterpillar Games can probably fix it.
ZX80
ZX81 iss 1 (bugged ROM, kludge fix, normal, rebuilt)
Iss 3 ZXVid
TS 1000 iss 3, ZXPand AY, ZX8-CCB, ZX-KDLX & ChromaSCART
TS 1500 & 2000
Spectrum 16k (iss 1 s/n 862)
Spectrum 48ks plus a DIVMMC future and SPECTRA
Spectrum +2a
diskman
Posts: 20
Joined: Tue Apr 02, 2019 9:23 pm

Re: NOOO.. My just arrived TS 1500 is flakey!

Post by diskman »

I am in the USA.
dessony
Posts: 274
Joined: Tue Oct 29, 2013 2:26 pm
Location: Indiana, USA

Re: NOOO.. My just arrived TS 1500 is flakey!

Post by dessony »

Hello diskman,

I am also a American. How does your TS1500's voltages read? There are soldered 8 DRAMs inside the TS1500. These DRAMs demand GROUND, +5 VDC, -5 VDC and also +12 VDC. If not, then check these electrolytic capacitors.

Have a nice day.

Cheers,
DesSony
diskman
Posts: 20
Joined: Tue Apr 02, 2019 9:23 pm

Re: NOOO.. My just arrived TS 1500 is flakey!

Post by diskman »

Wellp. Seller agreed to refund. As much as I wanted to keep the 1500, I really had no use for a dead Timex 1500. bummer.
Bean
Posts: 65
Joined: Fri Aug 01, 2014 8:40 pm

Re: NOOO.. My just arrived TS 1500 is flakey!

Post by Bean »

If you haven't sent it back yet. Try connecting a 16K RAM pack and see if it boots.
I have one that does that and it has bad RAM, and I just use it with a RAM pack attached.

Bean
diskman
Posts: 20
Joined: Tue Apr 02, 2019 9:23 pm

Re: NOOO.. My just arrived TS 1500 is flakey!

Post by diskman »

Seller took it back and refunded everything...
Post Reply