Improving Timex/Sinclair Tape Loading

Discussions about Sinclair ZX80 and ZX81 Hardware
diskman
Posts: 20
Joined: Tue Apr 02, 2019 9:23 pm

Re: Improving Timex/Sinclair Tape Loading

Post by diskman »

Any life in this project still? Was anyone able to build a working one? I just placed a Jameco order to build one. Will breadboard it first.

User avatar
1024MAK
Posts: 2891
Joined: Mon Sep 26, 2011 10:56 am
Location: Looking forward to summer in Somerset, UK...

Re: Improving Timex/Sinclair Tape Loading

Post by 1024MAK »

Yes, I believe at least three exist. Lardo has one, I have one, and TMAOne has one.

Mark

Lardo Boffin
Posts: 1186
Joined: Sat Nov 26, 2016 2:42 am

Re: Improving Timex/Sinclair Tape Loading

Post by Lardo Boffin »

And it does indeed work! Thanks to Mark and Sir Morris!

I have just plugged it all in and done a quick test.

I have loaded Orbit from tape with a volume setting of 3 out of 10 with the dubber. Ordinarily in order to get this tape to load I need a volume of around 7. Edit - turns out I can load this one at just over 5 without the dubber, but still an improvement!

As soon as the data part of the tape started the LED lit up. As soon as it ended it went out. If nothing else this will tell you a load has failed if the light goes out and nothing is happening on the screen.
ZX80
ZX81 iss 1 (bugged ROM, kludge fix, normal, rebuilt)
Iss 3 ZXVid
TS 1000 iss 3, ZXPand AY, ZX8-CCB, ZX-KDLX & ChromaSCART
TS 1500 & 2000
Spectrum 16k (iss 1 s/n 862)
Spectrum 48ks plus a DIVMMC future and SPECTRA
Spectrum +3

User avatar
1024MAK
Posts: 2891
Joined: Mon Sep 26, 2011 10:56 am
Location: Looking forward to summer in Somerset, UK...

Re: Improving Timex/Sinclair Tape Loading

Post by 1024MAK »

It has just occurred to me that I have never got around to posting up photos of the one I built using the PCB that was kindly supplied by SirMorris :oops:

I’ll try to correct that omission this weekend. But no promises.

Mark

Post Reply